miercuri, 30 aprilie 2014

Animalele au un alt tip de inteligenţã, subestimatã de oameni.



Oamenii au crezut în mod eronat mii de ani, cã ei sunt mai inteligenţi decât restul animalelor, în ciuda evidenţelor crescute care dovedesc contrariul.

Milenii la rând toate felurile de autoritãţi, de la religie la înalţi intelectuali, au repetat aceeaşi idee cã oamenii sunt excepţionali prin virtutea cã ei sunt cei mai inteligenţi.


Totuşi, ştiinţa ne spune cã animalele pot avea facultãţi cognitive care sunt superioare fiinţelor umane. Credinţa ca oamenii au o inteligenţã superioarã dateazã de la revoluţia agriculturii de acum 10,000 de ani când oamenii au început sã producã cereale şi sã domesticeascã animale. La aceasta se adaugã şi dezvoltarea religiei organizate care a vãzut omul în topul speciilor din creaţie.

Ceea ce nu s-a luat în considerare este cã animalele de multe ori au abilitãţi diferite care nu sunt înţelese de oameni.


Pentru cã ele nu ne înţeleg în timp ce noi nu le înţelegem pe ele, nu înseamnã cã inteligenţa noastrã este la niveluri diferite, ci este pur şi simplu un alt tip de inteligenţã. Când un strãin încearcã sã comunice cu noi folosind o limbã "stricatã", o versiune imperfectã a limbii noastre, impresia noastra e cã el nu este foarte inteligent. Dar realitatea este chiar foarte diferitã.


Animalele oferã un alt tip de inteligenţã care a fost subestimatã din cauza fixaţiei oamenilor pe limbã ši tehnologie. Aceasta include inteligenţa socialã şi kinesteticã. Unele animale pot produce un numãr mare de sunete variate cu însemnãtãţi clar diferite care le permit comunicarea. Pentru cã nu construiesc case este irelevant.

Animalele domestice ne pot comunica ceea ce vor şi chiar ne fac sä facem ce vor ele. Lumea animalelor este mult mai complexã decât ne-am imaginat şi acesta este un lucru sigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu